Regels
TSO- regels –en afspraken Johannes Calvijn School Meppel
TSO- ers:
Er zijn op maandag, dinsdag –en donderdagmiddag 5 á 6 TSO- ers aanwezig. Op vrijdagmiddag 2.
We kennen 2 soorten TSO- ers:
1. Overblijf TSO- ers
Overblijf TSO- ers eten in groep 1 en 2 en dragen zorg voor het schoonmaken van toiletten. Om 11.40 zijn ze aanwezig en uiterlijk 12.15 op het plein. Ze zijn verantwoordelijk voor het uitdelen en opruimen van het speelmateriaal uit de schuur. De schuur gaat open zodra één van de overblijfouders op het plein komt. De overblijfouder is verantwoordelijk voor de kinderen van groep 1-3. De overblijfouder zorgt ervoor dat de kinderen van groep 1 en 2 om 12.50 naar binnen gaan en checkt of alle kinderen in de klas zijn.
2. Pleinwacht TSO- ers
Pleinwacht TSO- ers zijn vanaf 11.55 op het plein en zijn tot 12.15 verantwoordelijk voor alle kinderen die buiten spelen. En na 12.15 voor de kinderen van groep 4-8. Ze halen de TSO- sleutel op en dragen deze sleutel aan de overblijf TSO- er over als ze op het plein komen. Ze zijn verantwoordelijk voor het uitdelen en opruimen van het spelmateriaal van de TSO- kast.
Eén van de pleinwachten is 'Dag-TSO-er'. Om 12.45 uur worden de leerkrachten op het plein verwacht.
Dag TSO- er:
- Is de contactpersoon voor de leerkracht
- Is het aanspreekpunt voor “inval TSO- ers”.
- Zorgt dat de lijsten met de kindregistratie opgehaald worden en aan de leerkracht terug gegeven wordt.
- Is op de hoogte van het calamiteitenplan.
- Is degene die doorslaggevend is in vragen als: jas uit, zandbak los, een TSO- regel per uitzondering overschrijden of wanneer naar binnen met slecht weer.
- Schrijft de “overdracht” in de TSO- map.
- Mailt bijzonderheden naar de andere dag TSO- ers en coördinator.
Overblijven:
- Kinderen zitten aan tafel te eten( de leerkracht zet ze alvast aan tafel).
- De overblijf TSO- er begint met gebed.
- Tijdens het eten blijven de kinderen aan hun tafel zitten.
- Eten wat niet opgegeten wordt, gaat weer mee naar huis.
- Na het eten ruimt het kind zijn/haar spullen op en gaat naar buiten (kan vanaf 12.00 uur).
- Als iedereen klaar is (uiterlijk 12.15) worden de tafels schoongemaakt en de vloer geveegd.
Spelen op het plein:
Groep 1-3:
- Kinderen van groep 1-3 spelen op het plein, tot de 2e kastanjeboom (vanaf de kleuterlokalen). Behalve als ze mogen voetballen.
- Het grote speelgoed uit de schuur en het speelhuisje is alleen voor de kinderen van groep 1-3.
Groep 4-8:
- Kinderen van groep 4-8 mogen zowel op het voorplein als op het achterplein.
- Alleen op het voorplein spelmateriaal met wielen, wat van thuis meegenomen wordt, zoals waveboarden en éénwielers. Waveboarden mogen in overleg ook op het stoepje rondom de kastanjeboom.
- Op vrijdagmiddag is het hele plein ter beschikking voor groep 5-8 en mag er op het hele plein gespeeld, ook met de ballen.
Afspraken m.b.t. spelen:
Voetbal:
- Op het voetbalveld, binnen de lijn
- Alleen met een bal van de TSO (gemarkeerd met de letters TSO) en afgegeven door een TSO-
- Er op letten dat de zachte bal niet tegen fietsen, ramen of op de weg komt.
- Volgens het rooster in de TSO- kast.
Basketbal, Korfbal en tafeltennis:
Alleen bij de basket, korf en tafeltennistafel.
Schaken en Dammen:
Stenen liggen in de hal bij de voordeur.
Algemeen:
- Speelgoed gebruiken waar het voor bedoeld is.
- Alleen TSO- ballen op het plein.
- Als de bal over de muur gaat, dan mag deze niet opgehaald worden. Buren gooien de bal t.z.t. zelf terug. In die pauze komt er ook geen andere bal. Als de bal op het fietsenhok komt of op de weg, dan mag deze opgehaald worden onder toezicht van een TSO- er.
- Tijdens de TSO wordt er niet naar binnen gelopen zonder toestemming van een TSO- er. Er zijn per bouw (onder of boven) 2 kaarten, 1 toiletkaart en 1 verlofkaart (om iets op te halen), die bij de pleinwacht opgehaald (en terug gebracht) kan worden.
Wanneer er kinderen zijn die een 'time-out' nodig hebben of zich graag even terugtrekken tijdens de pauze (bijvoorbeeld om even alleen te zijn of om gewoon even lekker een (strip-)boek te lezen), kunnen hiervoor terecht in de schoolbibliotheek. Hiervoor moeten deze kinderen wel toestemming vragen aan de TSO-er.
Ook kan het voorkomen dat een situatie aanleiding geeft om kinderen tijdens de TSO (even) een time-out te geven om escalatie in gedrag te voorkomen.
Binnen spelen:
Bij slecht weer mag er binnen gespeeld worden. Het streven is wel, om de kinderen in ieder geval even naar buiten te laten gaan.
- Uitgangspunt is om wel even naar buiten te gaan.
- Bij extreme kou blijven groep 1 en 2 tot 12.15 binnen en mogen om 12.40 weer naar binnen.
- Kleuters mogen in het speellokaal (max 20), de huishoek en in de hal spelen.
- Kinderen van groep 3-6, mogen in de lokalen van groep 4 en 5 spelen. In één van de lokalen mag een filmpje gedraaid worden. Groep 7 en 8 zitten in het lokaal van groep 8 en het lege lokaal. In het lege lokaal mag ook een filmpje gedraaid worden. De TSO-er is hiervoor verantwoordelijk.
- Er wordt niet in de BSO ruimte gespeeld.
- Er wordt niet gecomputerd in de pauze.
- Er is boven en TSO- spelletjeskast en ook in de TSO -kast beneden zijn spelletjes. Opschrijven aan wie je spelletjes uitleent en zorgen dat ze er ook weer compleet terug komen.
- Zorg dat uiterlijk 12.50 alles weer netjes is opgeruimd.
- Het voetbalspel uit de BSO is eigendom van de school en mag in de gang gebruikt worden.
Gedragsregels:
Ook tijdens de TSO gelden de Kanjerregels, de gedragscode en het pestprotocol zoals op de Calvijnschool gehanteerd wordt. Door de hele school heen hebben we dezelfde regels. Tijdens de TSO gelden dezelfde regels, m.u. v de regels die specifiek voor de TSO zijn, zoals hierboven is beschreven.
Wanneer leerlingen zich niet houden aan deze regels dan attenderen we ze er op. Dat is normaliter voldoende.
Wanneer een leerling toch over de grenzen gaat, dan hanteren we de volgende procedure: 1e waarschuwing: de regel wordt genoemd.
2e waarschuwing: de regel wordt genoemd, met de aanvulling: “Het gedrag wat je nu laat zien is niet goed” Je vraagt of de leerling zich aan de regel wil houden.
3e waarschuwing: “Ik heb gemerkt dat je je niet aan de afspraak gehouden hebt. Je neemt de leerling mee naar binnen en er wordt een sanctie' opgelegd (bijv. binnenblijven).
Bij zeer ernstig overschrijdend gedrag: (dit is het verlaten van het schoolplein zonder toestemming, iemand letsel toe brengen, onveilige situaties creëren of bij het tekenen van een derde formulier)
- Leerling moet zich melden bij de directie of IB-er.
- Ouders worden gebeld door TSO-coördinator en met de leerling uitgenodigd voor een gesprek. Hierbij is eventueel eigen leerkracht, directie of IB-er aanwezig. Wanneer de leerling, in het bijzijn van de ouders, belooft goed gedrag te vertonen is hij/zij welkom tijdens de TSO.
- Wanneer dit voorval een sanctie nodig heeft of de leerling heeft opnieuw het ongewenste gedrag laten zien doen wij het volgende:
Er wordt door de TSO- coördinator contact opgenomen met ouders en school .
Een leerling wordt een dag of meerdere dagen geschorst worden tijdens de TSO en zijn ouders zelf verantwoordelijk voor de opvang van hun kind tussen 11.45 en 12.50.